770 Barberry Lane

Year of award: 
2000
Award category: 
Infill

Having residences in both Lake Forest and Great Britain, the owners wanted to build an English country home here.  Their objectives were to fit quietly into the neighborhood, to have a one-story eave so as not to overpower the other homes, and to use material that conveyed age.

Achieving the perfect fit was a tedious task that involved fine-tuning the materials. For example, new tiles were handmade and warped, then mixed with old handmade irregular tiles to blend shapes and colors. Bricks were set in random patterns with mortar joints to look as though re-tuckpointed over the years.  Cedar trim was left natural and allowed to weather in order to convey an old-world feel.  All this attention to detail has resulted in a perfect example of preserving the City's visual character in new construction.